Tuesday, November 6, 2012

မ်ားမ်ား၀ါးေလ၊မွတ္ဥာဏ္ေကာင္းေလ

အစာႀကိတ္၀ါးျခင္းသည္အသက္ႀကီးသူတြင္ျဖစ္တတ္ေသာမွတ္ဥာဏ္ခ်ိဳ႕ယြင္းမွဳကုိကာကြယ္ႏုိင္

                      သြားဖုံးေကာင္းတစ္စုံဟာသူငယ္ျပန္ေရာဂါတစ္မ်ိဳး ( Demantia ) ျဖစ္ျခင္းမွကာကြယ္ေပး
ႏုိင္ေၾကာင္းဂ်ပန္သုေတသီတစ္ဦးကဆုိပါတယ္။ အစာႀကိတ္၀ါးျခင္းဟာအသက္ႀကီးသူေတြမွာျဖစ္ပြါး
တတ္ေသာသတိေမ့ေလ်ာ့ျခင္းကင္းေ၀းေအာင္ကူညီေပးႏုိင္ေၾကာင္းဆုိပါတယ္။မွတ္စရာအသစ္ေတြကုိ
ဦးေႏွာက္တစ္ေနရာ ( Hipponcampus ) မွာသုိမီွးထားေလ့ရွိတယ္။ဒီေနရာဟာေလ့လာသင္ယူမွဳနဲ႔
ပတ္သက္တဲ့ေနရာျဖစ္တယ္။ အသက္ႀကီးလာတဲ့အခါဒီေနရာကဦးေႏွာက္ကလပ္စည္းေတြပ်က္စီးသြား
ၾကလုိ႔ေမ့ေလ်ာ့တာေတြျဖစ္လာတယ္။
                    အသက္ႀကီးၿပီးသြားက်ိဳးကုန္တဲ့အခါ  အစာေပ်ာ့ေတြသာအဓိကစားရသလုိ၊ႀကိတ္၀ါးမွဳလည္း
ေလ်ာ့နည္းလာပါတယ္။ သဘာ၀ျဖစ္ရပ္မို႔ဒီျဖစ္ရပ္ႏွစ္ခုကုိသတိမျပဳမိၾကပါဘူး။ သုိ႔ေသာ္မွတ္ဥာဏ္ေလ်ာ့
နည္းမွဳဟာသြားဆုံး႐ႈံးမွဳႏွင့္ဆက္ႏြယ္ဖြယ္ရွိေၾကာင္းသိလာခဲ့ရတယ္။

                 ဂ်ပန္ႏုိင္ငံေဆးတကၠသုိလ္တစ္ခုမွပညာရွင္ Onozuka နဲ႔အဖြဲ႔ဟာဗီဇျပဳျပင္မြမ္းမံထားတဲ့ၾကြက္
ေတြကုိေလ့လာခဲ့ၾကတယ္။ ဗီဇျပဳျပင္ထားလုိ႔ၾကြက္ေတြဟာေစာစီးစြာအုိမင္းျခင္း၊အေမြးမ်ားကၽြတ္ျခင္း၊
အတြင္းတိမ္စြဲျခင္း၊မွတ္ဥာဏ္ေလ်ာ့နည္းျခင္းတုိ႔ျဖစ္လာတယ္။ ဒီႀကြက္ကုိအုပ္စုႏွစ္စုခြဲကာတစ္စုကုိ
အံသြားမ်ားကုိႏုတ္ပစ္လုိက္ၾကတယ္။ဒါေၾကာင့္အစာစားေသာ္လည္းႀကိတ္၀ါးမွဳေလ်ာ့နည္းလာတယ္။
ထုိေနာက္၀ကၤပါထဲကပန္းတုိင္ေရာက္ေအာင္သြားႏုိင္ဖုိ႔သူတုိ႔ကုိေလ့က်င့္သင္ၾကားေပးခဲ့တယ္။ဘယ္
ေလာက္မွတ္ဥာဏ္ေကာင္းမလဲဆုိတဲ့ေလ့လာစမ္းသပ္မွဳပဲျဖစ္ပါတယ္။
                ငယ္ရြယ္တဲ့ၾကြက္ေတြကအလြယ္တကူသင္ၾကားမွတ္မိၿပီးပန္းတုိင္ကုိအေရာက္သြားႏုိင္ၾက
တယ္။အံသြားႏုတ္သည္ျဖစ္ေစ၊မႏုတ္သည္ျဖစ္ေစ အလြယ္တကူသင္ၾကားတတ္ေျမာက္ၿပီးပန္းတုိင္
သုိ႔ေရာက္ေအာင္သြာႏုိင္ၾကသည္။ အသက္ရြယ္ႀကီးေသာႀကြက္ေတြမွာေတာ့မတူေတာ့တာေတြ႔ရတယ္။
ႊအံသြားမႏုတ္ထားေသာၾကြက္အုိေတြကပန္းတုိင္ေရာက္ေအာင္အခက္အခဲအနည္းငယ္ေတြ႔ေသာ္လည္း
ေရာက္ေအာင္သြားႏုိင္ေၾကာင္းေတြ႔ရတယ္။ လမ္းမွတ္မိဖုိ႔ပုိၿကိဳးစားရတဲ့သေဘာေပါ့။ အံသြားႏုတ္ခံရ
တဲ့ၾကြယ္အုိေတြကေတာ့လမ္းမမွတ္မိဘဲပန္းတုိင္ကုိလည္းမေရာက္ႏုိင္ၾကပါဘူး။လမ္းမွားၿပီးေရကန္ထဲ
ျပဳတ္က်တဲ့ၾကြက္ေတြေတာင္ရွိတယ္။အဲဒီၾကြက္ေတြမွာဦးေႏွာက္ပုိမုိပ်က္စီးမွဳမ်ားေၾကာင္းေလ့လာ
ေတြ႔ရွိရတယ္။
              အခုလုိစမ္းသပ္မွဳႀကီးေၾကာင့္  အသက္ႀကီးသူေတြမွတ္ဥာဏ္ဖန္တီးႏုိင္မွဳစြမ္းအားထိန္းသိမ္း
ႏုိင္ဖုိ႔ႀကိတ္၀ါးမွဳအထူးလုိအပ္ေၾကာင္းေတြ႔လာရသည္။ပညာရွင္တစ္စုက လူေတြႀကိတ္၀ါးမွဳျပဳစဥ္
ဦးေႏွာက္အတြင္းျဖစ္ေပၚေနမွဳကုိသံလုိက္စြမ္းအားျဖင့္ေလ့လာခဲ့ၾကသည္။ႀကိတ္၀ါးေနစဥ္ဦးေႏွာက္
ရွိသင္ၾကားမွတ္မိႏုိင္မွဳေနရာသည္ပုိမုိလွဳပ္ရွားမွဳရွိေၾကာင္းေတြ႔ရသည္။ သုိ႔ရာတြင္ အစာႀကိတ္၀ါးျခင္း
အားျဖင့္ မွတ္ဥာဏ္ေလ်ာ့ပါးမွဳသက္ေရာက္ေအာင္ဘယ္သုိ႔လွဳပ္ေဆာင္ျခင္းရွိေၾကာင္းကုိမူ မသိရ
ေသးပါဘူ။
            Edingurgh ရွိ ေဆးပညာဆုိင္ရာဗဟုိဌာနတစ္ခုမွ   အသက္ရြယ္ႀကီးရင္မွဳကုိအထူးေလ့လာေနသူ
ပညာရွင္ joyeewan  ကေတာ့ ႀကိတ္၀ါးမွဳဟာစိတ္ေသာက       ဖိစီးမွဳေလ်ာ့ပါးေစျခင္းမွတဆင့္မွတ္ဥာဏ္
ပုိမုိေကာင္းမြန္   လာေစျခင္းျဖစ္ေၾကာင္းယူဆပါတယ္။     လူေတြဟာစိတ္ပူပန္မွဳရွိတဲ့အခါတည္ၿငိမ္ေစဖုိ႔
ပီေက၀ါးတဲ့သာဓကရွိတယ္။     အစာႀကိတ္၀ါးမွဳနဲ႔ မွတ္ဥာဏ္ေလ်ာ့ပါးမွဳဆက္စပ္ပုံကုိ   အတိအက်မေဖာ္
ျပႏုိင္ေပမဲ့     အသက္ႀကီးလာတဲ့အခါ အစာႀကိတ္၀ါးမွဳေလ်ာ့နည္းလာရင္     သာမန္ထက္သတိေမ့တတ္
ျခင္းမ်ားပုိမုိရွိေၾကာင္းေတြ႔ရွိရသည္။


















No comments:

Post a Comment